Att bygga en padelbana – missa inte att…

Publicerad 30 januari, 2017

Oavsett om du har planer på att bygga en padelhall, ersätta en tennisbana med två padelbanor på golfklubben, eller placera en bana på tomten, så hopar sig frågorna snabbt när bygget ska planeras. Vad finns det för typer av banor? Vilket underhåll krävs? Vad kostar en padelbana? Vart hittar jag tillbehör och material?

Padel kan – precis som så mycket  – förvandlas till en vetenskap. Men det är en vetenskap vi brinner för, så låt oss hjälpa dig att räta ut några frågetecken.

Det första som sker när vi börjar titta på ett projekt är att tillsammans tydliggöra några grundläggande förutsättningar. Inom- eller utomhus, vem kunden kommer vara, vilken belastning som finns på banan, vilken kunskap kring sporten du som köpare har. Ja, det är grunder i projektet som formar bygget av dina padelbanor.

Att bygga en padelbana ska vara enkelt, okomplicerat och ska kännas tryggt. Funderingar kring typ av bana, tjocklek på glaset, val av gräs och tillbehör är sådant vi som leverantör hjälper dig att ta ställning till när projektet börjar närma sig produktion.

Vad kostar då en padelbana?

Visst vore det skönt om man bara kunde ge ett fast pris. 250 000 kr. Sådär!

Men riktigt så enkelt är det inte. Att bygga en padelbana är lite som att köpa en bil – det går att få en SsangYong (inget ont om sydkoreanska bilar) för 200 ooo kr men en Volvo som ser snarlik ut för 600 o0o kr. Vad som skiljer? Mycket.

När du väljer bilmodell så påverkar dina förutsättningar – användningsområde, ekonomi, frekvens av körning – ditt val. Sedan gäller det att ta ställning till ett antal faktorer för att avgöra vilken bil som är bäst. Pris är viktigt. Men säkerhet, service, garantier, kvalitet blir ledord som väger minst lika tungt då några extra sparade kronor initialt lätt förvandlas till en dyrköpt investering om kvalitet i materialval är eftersatt.

Tips!

Men nu är det en padelbana du är intresserad av att få på plats, så här kommer några tips på vägen:

  • Utomhus? Tänk på klimatet! – Det svenska vädret skiljer sig från det runt Medelhavet så se till att rostskydd finns om banan ska stå utomhus. Varmförzinkat utförande är att rekommendera.
  • Vem ska använda padelbanan? Anpassa! – Kraven från användare skiljer sig stort om tanken är att banan primärt ska fungera som hobby för amatörer, eller om ni planerar proffsturneringar. Val av tillbehör, gräs etc. påverkar givetvis både val av leverantör och plånbok.
  • Automatisera – Padel spelas från tidig morgon till sen kväll, vilket vi exempelvis fått uppleva i vår populära Uppsala-anläggning där det är hög belastning från 06.00 till 23.00 på vardagar. Finns det personal i hallen som hanterar allt från shop, bokningar, betalningar och underhåll? Mycket av detta går att automatisera. Vi rekommenderar exempelvis bokningssystem som är kopplat både till belysning av bana och lås till grind på banan. På så sätt kan du utan problem ha anläggningen obemannad under längre stunder.
  • Betydelsen av underhåll – Padelbanans livslängd förlängs av att både löpande underhållas av personal och aktiva, men också av löpande tillsyn från leverantör. Ser man efter banan löpande med sopningar, tvätt av sand, kontroll av stål/glas så minskar slitage och livslängden ökar. Vi på Padel Partners har själva tagit fram ett servicepaket som innebär att vi två gånger per år besöker din anläggning och går igenom gräs och stål/glas. Vi kan därför erbjuda 5 års garanti, istället för 2 år, vilket även förbättrar er kalkyl.
  • Glöm inte materialet! – Racket, bollar, skor, kläder. Ja, så fort din bana är på plats uppstår ett behov från spelarna att både kunna köpa och hyra utrustning. Vi har tagit fram ett prisvärt start-up paket som vi kan rekommendera, innehållande uthyrningsracketar, racketar för försäljning, bollar, skor, racketlindor, väskor och strumpor. Slipp krångel kring köp och påfyllnad, försök sätta tydliga rutiner kring löpande beställningar och hantering.
  • Missa inte tillbehören! – Behövs belysning? Ska låsbara grindar finnas? Ska gräs läggas även utanför banan? Ju tidigare man funderar över vilka tillbehör som kan komma att behövas desto bättre planerat blir både projektets bygge – och kalkyl. Ring oss gärna för råd, det är lätt att man missar något.

 

Nu skiner solen utanför vårt fönster här i Gusum, där vi både har vår stålfabrik och lager. Vi hoppas att du fått användning av de tips och tankar som vi gärna delar med oss av, men tveka inte att höra av dig. Nu ska lastbilen packas med banor till vår senaste kund. Var? Det delar vi snart med oss av på vår Facebook-sida